Postadress
Åsögatan 200 A
116 32 Stockholm
Sverige

Arbetslokal
Alsnögatan 3
Stockholm

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Banner.png

Aktuellt

Nypremiär, Laina och Fåglarna - Nu som sommarteater på Nynäs Slott!

Michaela Granit

Laina och fåglarna av Susanna Alakoski med koncept och regi av Michaela Granit är ett sceniskt verk där flera historier korsar varandra - människan i ständig rörelse, förflyttning - platsen är tillfällighet.

Trailer

Invandringen till Sverige har pågått i tusen år. Tara från Saddam Husseins Irak vill föra berättelsen tillbaka till mamma, som vid varje räd spelade dockteater för barnen. Tyska Belinda flyr andra världskriget, lever ett långt liv som hembiträde i Sverige, samtidigt återvänder hårfrisören Gustavo till Italien efter fyrtio år i Sverige. Den 1000 åriga vandraren Tolir är dömd av Oden att skapa fred på jorden.

Genom Lainas universum kryper världen in under huden och vi kommer nära hennes berättelse om den sverigefinska familjen, med systrarna Laina och Linda, barnen Alba och Rick. Åsikter går isär, splittrar. Pappa Risto kämpar med att hålla ihop världens minsta släkt i Sverige.

Nypremiär den 28 juni (spelas onsdag-söndag tom 15 juli) på Nynäs slott i Nyköping. 

"Sällan har jag sett en så här lyrisk, renande och samtidigt så skrämmande aktuell pjäs som Laina och fåglarna som för tillfället gästar Esbo Stadsteater från Sverige."

"I berättelsen möts simultant världens flyktingar såsom finlänadare och irakier. Pjäsen är dokumentär men den rör sig som en mytiskt svängande och böljande berättelse om dem i tiden. Där omständigheterna kastade dem ut från deras egna verkligheter." Kirsikka Moring, Helsingin Sanomat

"Gripande, vackert, poetiskt... som en röd tråd går gestalten Tolir, som dömts av Oden att vandra tills det blir fred på jorden. Denne odödlige viking har i tusen år försökt att mäkla fred. Zardasht Rad spelar denna figur som sätter dagens migration och krig i ett historiskt perspektiv som får publiken att vrida sig av skratt - och tänka efter" Eskilstuna Kuriren

Boka dina biljetter här: http://www.scenkonstsormland.se/teater/laina-och-faglarna/

Vill du köpa biljett samma dag, hänvisas du till Butiken på Nynäs slott (Tfn 0155 - 26 15 40)

Spelplats: Vagnslidret - Nynäs Slott. Kustvägen mellan Tystberga och Trosa. 

På scen: Sylvia Rauan, Ingela Schale Berghagen, Zardasht Rad, Timo Nieminen, Mina Azarian och Sannamari Patjas. 

Scenografi och kostym: Karin Lind

Ljusdesign: William Wenner

Musik, arrangemang och ljuddesign: Jukka Rintamäki

Maskör: Linda Sandberg

Filmprojektioner: Elias Lindén och Michaela Granit

Produktion: Scenkonst Sörmland

Mer om föreställningen, program PDF, press och bilder hittar du här! http://www.michaelagranit.se/laina-fglarna-1

Man tar sig till Nynäs med bil. Det andra alternativet är att man tar ett tåg till Nyköping, därefter en buss ut mot Nynäs och sedan går en bit från busstationen. Såhär skriver de på sin sida: http://www.nynasslott.se/bes%C3%B6ksinfo/hitta-hit

Varmt Välkomna!

Michaela Granit

Regissör

Mail: michaela.granit@telia.com

+46 70 670 31 27


 


 

 

Laina och Fåglarna på gästspel i Finland

Michaela Granit

Jag är på väg till Helsingfors med ett gästspel av senaste uppsättningen av Laina och fåglarna på Esbo Stadsteater som spelas 5, 6, 7, och 8 april.

Jag hyllar den fantastiska ensemblen: Zardasht Rad, Sannamari Patjas, Timo Nieminen, Ingela Schale Berghagen och Sylvia Rauan, Mina Azarian!

Dramatiker: Susanna Alakoski, regi och koncept/dramaturgi: Michaela Granit. Scenograf och kostym: Karin Lind. Musik & Ljuddesign: Jukka Rintamäki. Ljusdesigner: Willam Wenner. Filmprojektion: Elias Lindén i samarbete med Michaela Granit. Maskör: Linda Sandberg. Regiassistent: Emelie Smeds. Produktion: Scenkonst Sörmland. Urpremiär var den 23 mars på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna.

  ”Gripande, vackert, poetiskt… Som en röd tråd går gestalten Tolir, som dömts av Oden att vandra tills det blir fred på jorden. Denne odödlige viking har i tusen år försökt att mäkla fred. Zardasht Rad spelar denna figur som sätter dagens migration och krig i ett historiskt perspektiv som får publiken att vrida sig av skratt – och tänka efter.” Eskilstuna kuriren

För första gången har Susanna Alakoski skrivit en pjäs direkt för scenen i ett samarbete med regissör och dramaturg Michaela Granit, om ett ämne som berör; invandring. Urpremiären var på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna, den 23 mars.

Nu spelas föreställningen vidare på 36 orter i Sverige! Boka biljetter! Den 10 och 11 maj spelas föreställningen i Stockholm på Unga Klara, Kulturhuset Stadsteater: http://www.ungaklara.se/forestallning/laina-och-faglarna/ 

Se vidare spelplanhttp://scenkonstsormland.se/teater/laina-och-faglarna/ 

Med boken Svinalängorna och Augustpriset 2006 blev Susanna Alakoski en viktig röst i den svenska samhällsdiskussionen. I Laina och fåglarna undersöker Susanna invandringens premisser och ger perspektiv till den pågående debatten.

 - Invandringen till Sverige har pågått i tusen år. På 1600-talet svor svenskarna över den Finska kyrkan och genom tiderna har synsätten ständigt kolliderat, ändå har de flesta bekymmer löst sig, säger Susanna Alakoski.

- Tonläget i migrationsfrågor är synnerligen högt och minnet av tyska hembiträden kort. Min förhoppning är att föreställningen ger perspektiv, kanske en smula hopp också, och lite skratt, säger Susanna Alakoski.

 Michaela Granit iscensatte den publik- och kritikerrosade föreställningen av romanen Svinalängorna som spelades både i Sverige och Finland. Ett samtal växte fram, något år senare dramatiserade de tillsammans antologin Lyckliga slut för Uppsala Stadsteater. Nu fördjupar de samarbetet i Laina och Fåglarna.

- Utgångspunkten i mitt arbete med föreställningen är ett sceniskt språk där allt är i ständig rörelse, platsen en tillfällighet, vad är från, till, hemma, borta? På väg, bryta upp eller bygga nytt? Såväl människans yttre som inre platser, våra kulturer och historier som möts berättas och vandrar vidare. Via Lainas universum kryper världen in under huden och in i den nära personliga familjeberättelsen om den sverigefinska familjen, säger Michaela Granit

 För scenografi och kostym står Karin Lind. Från 2004 har Michaela Granit och Karin Lind samarbetat med ett flertal uppsättningar i Norden, senast med den uppmärksammade föreställningen av Misantropen av Molière på Östgötateatern. 

Program - Konstnärlig ingång

 

Premiär av Misantropen på Östgötateatern!

Michaela Granit

Föreställningen hade premiär den 4:e november. Det var en riktigt härlig premiär!

Recension av Corren: 

''Den stora upplevelsen av föreställningen finns i dess nyskapande visuella kraft. Interaktion och sprickor mellan kroppens språk och repliker synliggörs. Helheten är en frigörande nytolkning av hög konstnärlig essens.''

Läs hela recensionen här: http://corren.se/kultur-noje/recensioner/teaterfest-for-ogat-och-orat-om4369009.aspx

Och läs mer om föreställningen på Östgötateaterns hemsida: http://www.ostgotateatern.se/pa-scen/misantropen.

Kort inslag från scen och intervju på SVT: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/vi-vill-bli-sedda-lyckas-och-halla-oss-inom-vissa-regler

Om repetitionsarbetet: https://www.youtube.com/watch?v=YyH9Z5emFtU

Kom och se föreställningen! Det är en underbar ensemble!

Filmen Dream Business på Ur Play, samt utbildningsmaterial och kortfilm om projektet.

Michaela Granit

Filmen Dream Business är en filmatisering av teaterpjäsen med samma namn, av Kerstin Perski. Jag har bearbetat och som regissör skapat en filmisk hybrid där scenens språk möter filmens bildspråk. 

Spelfilmen går att se fram till den 28 September.

Klicka här för att se filmen! (1h 30 min)

Nedan kan ni se en 6 min introduktionsfilm om projektet för att ge en bild av hur det verkat med föreställning, seminarium, workshops och ungdomarnas arbete och reflektioner.

Klicka här för att se en kort film om projektets framväxt! (6 minuter)

Sedan kan ni se ett filmatiserat utbildningsmaterial för gymnasiet om människohandel, som även kan användas i andra sammanhang. Materialet fungerar som ett diskussionsunderlag, korta klipp med tillhörande frågor som kan användas för reflektion och funderingar i klassrum efter att man har sett filmen. Rubrikerna är Övergrepp, Objektifiering, Drömmar, Kunde det varit jag? Är allt till Salu? Vägar ut, och en informationsfilm om Människohandel (här medverkar bl. a flera av de sakkunniga vi samarbetat med under projektet).

I Sverige sprids vårt material ut i skolorna och till verksamheter som på olika sätt arbetar med frågor i tematiken - i Sverige Civila plattformen mot människohandel, som består av ett 30-tal föreningar - de utbildar sin personal - polishögskolan och gymnasiet via UR.

Klicka här för att se utbildningsmaterialet!

Projekt på gång.

Michaela Granit

Misantropen

Michaela arbetar med regiförberedelser och med en bearbetning av Misantropen av Molière, Östgötateatern. Premiär 5 november 2016. Scenograf: Karin Lind.

Någon måste slåss för sanningen! För den absoluta ärligheten! Men vem?

Författaren Alceste har tappat tron på mänskligheten. Världen är ett hov av intrigmakare och rövslickare. Allt verkar styras av ängsliga konventioner, förljugna ideal och ytliga möten. Bland alla tillgjorda beundrare i sin omgivning är det bara en han verkligen älskar. Men hon tycks omfamna just de egenskaper han avskyr mest.

Célimene har makt, pengar och en fashionabel umgängeskrets. Hon lever i lyxlivets komfort men längtar samtidigt efter någonting annat. Hennes rastlösa intelligens, kön och oberoende ställning provocerar. Särskilt männen.

Alceste tror sig vara den ende som kan "rädda" henne. Men vill Célimene överhuvudtaget bli räddad?

Moliéres mästerverk från 1666 är en skoningslös – och skoningslöst rolig – tragikomedi om människans sämsta egenskaper och hennes kamp för att uppnå de bästa: sanningen och kärleken. Den ställer frågan om vilket pris man är beredd att betala för sin kompromisslöshet. Och när förvandlas utanförskap till någonting farlig?

I regissören Michaela Granits tappning blir Misantropen en komisk mardröm om att vara fången i samhällets konventioner. Barockt 1600-tal frontalkrockar med vår egen tids besatthet av självbespegling – vår omättliga aptit på Facebook-likes och Youtube-delningar.

Se tidsplan, bokning biljetter

http://www.ostgotateatern.se/forestallningar/presentation/misantropen


Om projektet med Scenkonst Sörmland

Hon arbetar också med ett nytt projekt med författaren Susanna Alakoski, som dramaturg/regissör. Projektet görs för Scenkonst Sörmland. I mars 2017 är det urpremiär på den nya pjäsen, av Alakoski. Scenograf: Karin Lind.

Just nu är Susanna Alakoski mitt uppe i processen att skriva en ny pjäs. Ämnet, invandring, är mer än aktuellt. Pjäsen har urpremiär på Scenkonst Sörmland om exakt ett år idag, den 23 mars 2017.

Allt sedan boken Svinalängorna och Augustpriset 2006 har Alakoski varit en viktig röst i den svenska samhällsdiskussionen. Med sin nya pjäs önskar hon undersöka invandringens premisser och ge perspektiv till ett samtal som är intensivt i Sverige just nu.

Hur har invandringen sett ut genom Sveriges historia? Vilka mekanismer har styrt? Vad är sig likt och olikt? När Susanna Alakoski påbörjade arbetet fann hon fler frågor än svar. Det kommer också att bli utgångspunkten för pjäsen.

Invandringen till Sverige har pågått i tusen år, och det är ingen enkel historia. Genom tiderna har även olika synsätt kolliderat, men de flesta bekymmer har konstig nog ändå löst sig, säger Susanna Alakoski.

För några år sedan iscensatte Michaela Granit Susanna Alakoskis roman Svinalängorna. Ett samtal växte fram, något år senare dramatiserade de tillsammans antologin Lyckliga slut, 17 berättelser om vardagsvåld. Nu fördjupar de samarbetet i detta nya projekt med Scenkonst Sörmland. För scenografin står Karin Lind. Alla tre har rötter i Finland.

Det är särskilt roligt eftersom Sveriges största invandrargrupp fortfarande är finländare, det är också det som kommer att utgöra navet i pjäsen, säger Susanna Alakoski och citerar en replik ur pjäsen:

”Ack. Finska föreningen. Folk trodde att vi odlade piroger på balkongerna i Eskilstuna. Och att vi dansade tango i bastun.”

- Som regissör och konceptuell medarbetare har jag fastnat för att Susanna arbetar med svärta och komik i bildspråket. Det ger blodad tand. Hur kan vi sceniskt bygga en bro mellan nu och då som speglar tydliga konflikter och samtidigt arbeta med humor? säger Michaela Granit som vill använda såväl musik och bild, rörelse för gestaltningen.

Att det är just Scenkonst Sörmland som håller i produktionen beror på en stark vilja att ge röst åt dramatik som verkligen berör.

- Vi är väldigt upprymda över samarbetet med teamet Alakoski/Granit/Lind, det är spännande att följa berättelsen som växer fram. Vår drivkraft i detta är att vara en röst i samhället, att kommentera samtiden och få människor att reflektera, säger Maria Weisby, konstnärlig ledare på Scenkonst Sörmland.


Michaela arbetar även med att utveckla en dramatiseringsidé/koncept för Svenska Teatern i Helsingfors

Regissör för filmen Dream Business. Premiär på SVT2, den 28 mars (Annandag påsk) kl. 22.20 2016!

Michaela Granit

Trailer:

Dream Business är en filmatisering av teaterpjäsen med samma namn av Kerstin Perski. Michaela har bearbetat föreställningen och som regissör skapat en filmisk hybrid där scenens språk möter filmens bildspråk.

Filmen speglar en verklighet som finns mitt ibland oss, inte synlig för alla men desto grymmare för de iblandade. Det handlar om flickor som lämnat hemländernas fattigdom och diskriminering, men som fortsätter att bli utnyttjade i det nya landet. Pengar, girighet och efterfrågan på sexuella tjänster gör att exploateringen fortsätter och människovärden sätts ur spel. 

Dream Business är en samtida saga som skakar om och ställer frågor. Är allt till salu? Har alla ett val? Vad är en människa värd? Hur öppna är våra gränser?

Till filmen Dream Business finns ett filmatiserat utbildningsmaterial för gymnasiet om människohandel. Filmen Dream Business visas på SVT2 UR Annandag Påsk måndagen den 28/3 kl. 22:20 och kommer därefter tillsammans med utbildningsmaterialet finnas tillgängligt på UR:s hemsida tre år framåt.

Utbildningsmaterialet består av filmen Dream Business(90 min), tv-programmet Vad är människohandel? (15 min), 5 kortfilmer ( ca 4 min var ) som fungerar som lektionsstartare, en film om projekt Dream Business (6 min) och en filmad kunskapsbank för frågor och svar om människohandel med sakkunniga som svarar inom sina kompetensområden. Det ingår även lärarhandledning om hur man kan använda materialet.

 Skådespelare: Linda Zilliacus · Erik Bolin · Annika Aapalahti · Maija Andersson · Julia Lappalainen · Felix Engström · Tobias Zilliacus · Lennart Jähkel · Mats Flink · Björn Wahlberg

Michaela arbetar som projekt/konstnärligledare på Ny Drama.

Information om projektet Dream Business kan du finna på våran hemsida. Film, teater, ungdomsprojekt, seminarier, utbildningsmaterial, Nordiskt samarbete.

http://www.dreambusiness.se/