”Orden studsade emot mig och väggarna faller”
”När jag läser snirklar sig orden runt, förgrenar sig åker in och ut”
Hur förstår vi varandra och hur möter vi varandra när orden får annan form?
I utställningen Världen Bortom Orden har barn, ungdomar och unga vuxna tillsammans med konstnären Karin Lind och regissören Michaela Granit utforskat sina olika erfarenheter och upplevelser av att ha dyslexi.
Vilka egna kreativa metoder och processer utvecklar man som dyslektiker för att möta omgivningen, skolan och livet?
Genom rörelser, ritande, rytm, text och skrivande har deltagarna i olika workshops utforskat sina gemensamma men också individuella styrkor.
Resultatet av detta utforskande och delade erfarenheter har blivit denna utställning som du nu kliver in i.
Välkommen in till Världen Bortom Orden.
Öppningen av projektet Dyslexikrafts utställning på Jakobsbergs konsthall är den 27 november 2021 klockan 13.00.
Utställningen är öppen under perioden 27 november 2021 - 15 januari 2022.
Om projektet Dyslexikraft:
Projektet Dyslexikraft - Världen bortom orden, är ett treårigt scen- och konstprojekt som drivs av Artikel 31 med stöd från Allmänna Arvsfonden. Projektet vill locka till ett lustfyllt utforskande av kraften i dyslexi.
Dyslexins värld är komplex och vi vill utforska och visa på dyslektikernas egna kreativa metoder och processer. Tillsammans med ungdomar som har dyslexi vill projektet synliggöra och skapa förståelse för deltagarnas särskilda förmågor istället för att fokusera på prefixet DYS – som ofta är omvärldens sätt att definiera unga med svårigheter att skriva och läsa. Varför sätter läskunnigheten agendan för inlärningskulturen i Sveriges skolsystem? Vi måste ha mångfald och inkludering även vid utlärning. Dyslektiska elevers egna erfarenheter av att ha dyslexi, är en mycket viktig och möjlig kunskapsbank för samhället.
Konstnärliga ledare är:
Michaela Granit, regissör och manusskribent
Karin Lind, konstnär och scenograf
Producent: Anna Asker
Administrativ projektledare: Anna Wennergren, Artikel 31
Barn, ungdomar och unga vuxna som deltagit i utformandet av denna utställning har bland annat kommit från Ölands Folkhögskola, Dyslexiförbundet, Körsbärsgårdens konsthall, Fryshuset, St. Eriks gymnasium och Danderyds gymnasium.
Projektet Dyslexikraft samarbetar med Dyslexiförbundet – tillsammans blir vi starkare.
Föreningen Artikel 31 är en ideell förening som arbetar utifrån Barnkonventionens artikel 31 – barns rätt att aktivt delta och utöva kultur i samhället.
Läs mer om projektet Dyslexikraft och föreningen Artikel 31:s arbete på www.artikel31.se